NOTICE OF INTENT TO ADOPT AN ADVISORY OPINION OF THE
GEORGIA GOVERNMENT TRANSPARENCY AND
CAMPAIGN FINANCE COMMISSION

TO ALL INTERESTED PERSONS AND PARTIES:

Notice is hereby given that pursuant to the authority set forth below, the Georgia Government
Transparency and Campaign Finance Commission (hereinafter “Commission”) proposes to adopt:

Advisory Opinion No. 2017-03

This notice, together with an exact copy of the proposed advisory opinion is being mailed to all
persons who have requested, in writing, that they be placed on a mailing list. A copy of this notice,
an exact copy of the advisory opinion may be reviewed during normal business hours of 8:30 a.m.
to 4:30 p.m. Monday through Friday, except official State holidays, at the Georgia Government
Transparency and Campaign Finance Commission, 200 Piedmont Avenue SE, Suite 1402 - West
Tower, Atlanta, Georgia 30334. These documents will be available for review on the Georgia
Government Transparency and Campaign Finance Commission website (www.ethics.ga.gov).
Copies may be requested by contacting the Commission at 404-463-1980.

A public hearing is scheduled to begin at 10:00 AM on June 14, 2017 in Room 606 at the
Coverdell Legislative Office Building, 18 Capitol Square SW, Atlanta, GA 30334 to provide
the public an opportunity to comment upon and provide input into the proposed advisory opinion.
At the public hearing anyone may present data, make a statement, comment, or offer a viewpoint
or argument whether orally or in writing. Lengthy statements or statements of a considerable
technical or economic nature, as well as previously recorded messages, must be submitted for the
official record. Oral statements should be concise and will be limited to five (5) minutes per person.
Written comments are welcome. Such written comments must be legible and signed, and should
contain contact information from the maker (address, telephone and/or facsimile number, ete.). To
ensure their consideration, written comments must be received on or before June 13 2017. Written
Comments should be addressed to Nancy Sandberg, Legal Administrative Assistant, Georgia
Government Transparency and Campaign Finance Commission, 200 Piedmont Avenue SE, Suite
1402 — West Tower, Atlanta, Georgia 30334, Fax: 404-463-1988.

The proposed advisory opinion will be considered for adoption by the Commission at its
meeting scheduled to begin at 10:00 a.m. on June 14,2017, at the Coverdell Legislative Office
Building, Room 606, 18 Capitol Square SW, Atlanta, GA 30334.

The Georgia Government Transparency and Campaign Finar ‘ommission has the authority to
adopt this advisory opinion pursuant to authority contained-j

O.C@I-S-ab)(lﬂ
This [ 2 day of May, 2017. @

Stefan Ritfer, Executive Secretary




GEORGIA GOVERNMENT TRANSPARENCY &
CAMPAIGN FINANCE COMMISSION

Advisory Opinion

No. 2017-03

In response to numerous informal requests to Commission staff, the Georgia Government
Transparency and Campaign Finance Commission advises that the payment of a qualifying fee by
a candidate for public office with the candidate’s personal funds is neither a campaign contribution
nor a campaign expenditure under the terms of the Campaign Finance Act. O.C.G.A. §§ 21-5-3(7),
21-5-3(12), 21-5-30.1(a)(2). Thus, such a payment is not required to be reported as either a
campaign contribution or campaign expenditure. However, the payment of a qualifying fee by
someone other than the public officer or candidate or from campaign contributions does constitute
a reportable campaign contribution and expenditure and must be reported. Id.

Question Presented

Does the payment of a qualifying fee to run for public office by a candidate for
public office constitute either a campaign contribution or campaign expenditure
to said person’s campaign if the qualifying fee is paid from the candidate’s
personal funds?

Factual Background

After receiving numerous inquiries from state, county and municipal public officers and candidates
for public office, Commission staff seek guidance as to whether the payment of a qualifying fee
with personal funds, as opposed to campaign funds, by a public officer or candidate for public
office is either a reportable campaign contribution or campaign expenditure pursuant to O.C.G.A.
§ 21-5-34.

Discussion

Georgia’s Campaign Finance Act, O.C.G.A. § 21-5-1 et. seq., requires every public officer and
candidate for public office to file periodic campaign finance disclosures with the Commission in
the form of campaign contribution disclosure reports (“CCDR”s). O.C.G.A. §§ 21-5-2,
21-5-34(a)(1)(A). While state level public officers and candidates for public office are required to
electronically file their CCDRs directly with the Commission, local public officers and candidates
for local public office file their CCDRs with a local government agency who then serves as the
officer’s/candidate’s proxy by transmitting those disclosures to the Commission. O.C.G.A. §§ 21-
5-34(a)(1)(B)(3)-(4) and 21-5-50(a)(3)-(3.1).

To further the goal of promoting transparency in campaign finance disclosures, Georgia’s CFA
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imposes a regular filing regimen for public officers and candidates for public office to follow
during an election cycle, to include, filing schedules for an election year, non-election years, and
subsequent supplemental reports after a campaign has ended.! In this regard, the Act mandates
that public officers and candidates for public office must disclose all of their campaign
contributions and campaign expenditures, with those in excess of $100.00 itemized to identify the
contributor and end-recipient of said funds respectively. O.C.G.A. §§ 21-5-34(b)(1)(A), 21-5-
34(b)(1)(B).

Under the Act, a “contribution” is defined as:

[A] gift, subscription, membership, loan, forgiveness of debt, advance or deposit of
money or anything of value conveyed or transferred for the purpose of influencing
the nomination for election or election of any person for office, bringing about the
recall of a public officer holding elective office or opposing the recall of a public
officer holding elective office, or the influencing of voter approyal or rejection of
a proposed constitutional amendment, a state-wide referendum, or a proposed
question which is to appear on the ballot in this state or in a county or a municipal
election in this state. The term specifically shall not include the value of personal
services performed by persons who serve without compensation from any source
and on a voluntary basis. The term "contribution" shall include other forms of
payment made to candidates for office or who hold office when such fees and
compensation made can be reasonably construed as a campaign contribution
designed to encourage or influence a candidate or public officer holding elective
office. The term "contribution" shall also encompass transactions wherein a
qualifying fee required of the candidate is furnished or paid by anyone other than
the candidate.

0.C.G.A. § 21-5-3(7) (emphasis added).
Likewise, under the Act an “expenditure” is defined as:

[A] purchase, payment, distribution, loan, advance, deposit, or any transfer of
money or anything of value made for the purpose of influencing the nomination for
election or election of any person, bringing about the recall of a public officer
holding elective office or opposing the recall of a public officer holding elective
office, or the influencing of voter approval or rejection of a proposed constitutional
amendment, a state-wide referendum, or a proposed question which is to appear on
the ballot in this state or in a county or a municipal election in this state. The term
specifically shall not include the value of personal services performed by persons
who serve without compensation from any source and on a voluntary basis. The
term "expenditure" shall also include the payment of a qualifying fee for and on
behalf of a candidate.

! An election cycle has been defined by the General Assembly as "[T]he period from the day following the date of
an election or appointment of a person to elective public office through and including the date of the next such
election of a person to the same public office and shall be construed and applied separately for each elective office.”
0.C.G.A. § 21-5-3(10).
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0.C.G.A. § 21-5-3(12) (emphasis added).

Under the facts presented in this request for advisory opinion, the Commission finds the operative
portion of § 21-5-3(7) defining “contribution” clearly shows the intention of the Georgia General
Assembly to consider the payment of a qualifying fee to be a campaign contribution only if the
fee was paid for by “anyone other than a candidate.” Id. The payment of the qualifying fee by the
candidate from his or her own funds, therefore, is not a “contribution.” Such a payment does not
reach the campaign account a candidate is required to separately keep, but is paid, rather, directly
from personal funds to qualify.

So, too, it is evident from the plain language of the Act that the payment of a qualifying fee by
someone other than the public officer or candidate for public office is a campaign “expenditure.”
0.C.G.A. § 21-5-3(12). In this instance, the person who has paid the qualifying fee has effectively
made a contribution to the campaign, which should be reported on the CCDR, and the campaign
has then made an expenditure. Such a reading is mandated, further, by the fact that the definition
of “contribution” expressly includes a “qualifying fee ... paid by anyone other than the candidate”
as a “contribution.”

Although prior guidance from the Commission held that the payment of a qualifying fee with
personal funds by a public officer or candidate for public office constituted an “in-kind
contribution,” A.O. 2012-01, based on the plain language of the statutory definitions, the
Commission now finds that the express language of the Act precludes such a conclusion. See also,
Ga. Comp. R. & Regs. r. 189-6-.07 (in-kind contribution) and 189-2-.01(11) (in-kind expenditure).

Conclusion

For the reasons described above, the Commission advises that the payment of a qualifying fee by
a candidate for public office with the candidate’s personal funds is neither a campaign contribution
nor a campaign expenditure under the terms of the Campaign Finance Act and is not required to
be reported as either a campaign contribution or campaign expenditure. However, the payment of
a qualifying fee by someone other than the public officer or candidate or from campaign
contributions does constitute a reportable campaign contribution and expenditure and must be
reported. The Commission also repeals its prior guidance on this subject issued in Advisory
Opinion 2012-01 which was formally adopted on November 16, 2012.

Advisory Opinion 2017-03 is hereby adopted by the Commission in conformity with O.C.G.A. §
21-5-6(13) on June 14, 2017.

Chair of the Commission

AO 2017-03 prepared by Stefan Ritter and Robert S. Lane.
May 12, 2017.

A0 2017-03
Adopted on June 14,2017
Page 3 of 3



