
PNEC Bylaws Revision and Addition 
(This will be an item of business at the Fall Conference Meeting) 

 

An Explanation: 
 
The PNEC Committee on Ministry has requested a change to our PNEC Bylaws. The current 
Bylaw, Article VIII, Section 805, indicates a quorum for Conference Meetings: 
 
At any meeting of the Conference 100 persons entitled to vote shall constitute a quorum. If 
there is the lack of a quorum, members present at any scheduled meeting of the Conference 
may hear and receive reports without taking actions thereon and may adjourn the meeting to 
such a time and place as a majority of those who are present and entitled to vote shall 
determine.  
 
While this quorum is effective and manageable for meetings of the Conference, this quorum 
becomes challenging for Ecclesiastical Councils, gatherings of the Committee on Ministry, 
delegates and pastors of churches, and guests for the purposes of approving a candidate for 
Ordination as an Authorized Minister. Without an addition and revision to the Bylaws, it might 
be difficult to assure a quorum for Ecclesiastical Councils.  
 
The proposed revision as written below indicates the presence of a majority of 35 members of 
the Committee on Ministry, which through its working groups and efforts, have moved with a 
Member in Discernment through the process toward ordination. Additional ministers and 
delegates are also eligible to vote, but the reduction in the quorum assures the Conference can 
act in its responsibility to affirm the work of the Committee on Ministry. 
 
The Committee on Ministry recommends approval of this addition and revision to the Bylaws.  
This addition and revision are supported by the Conference Board (7/22/20 meeting). 

 

Recommended Bylaws Revision from the Committee on Ministry 
(Delegates to the Fall Meeting will be asked to vote on the following) 

 

Article VIII 

806. For purposes of an Ecclesiastical Council, an official meeting of the Conference, 

all delegates and authorized ministers of the Conference are eligible to vote. The 

quorum for Ecclesiastical Councils is established as 75% of the actively serving 

Committee on Ministry members.  

If there is the lack of a quorum, members present at any scheduled Ecclesiastical 

Council may hear and receive information from the Member in Discernment, but may 

not take actions thereon and may adjourn the Ecclesiastical Council to such a time 

and place as a majority of those who are present and entitled to vote shall 

determine. 


