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April 23, 2018 

 

 

Ms. Amanda Sines 

Government Advantage Group 

17 South High Street – Suite 750 

Columbus, Ohio 43215 

 

 

Re: Variance (Modification) Request ID Number: V17ed.-009 

Mobile Food Unit Separation Distances 

 

Dear Ms. Sines: 

 

I am in receipt of your request on behalf of the Ohio Fair Managers Association (“OFMA”) 

for a variance from portions of administrative rules regulating separation distances between 

operating mobile food units as adopted by the Ohio Department of Commerce, Division of 

State Fire Marshal (“SFM”). Specifically, you are requesting a variance from Ohio 

Administrative Code ("OAC") §1301:7-7-03(T)(7), Ohio Fire Code (“OFC”) 320.7, which 

states:   

 

OFC 320.7 Distance and separation requirements. While parked and in operation 

mobile food units, exclusive of awnings and appurtenances, using or containing a fuel 

source or generator other than the vehicle fuel tank shall be separated from the 

entrances and other exits of buildings or structures, combustible materials, vehicles 

and other cooking operations by a clear space distance of 10 feet (3 m). 

 

Exception: When approved by the local authority having jurisdiction, mobile 

food service operations using LP-Gas may be located at a distance of less than 

10 feet from other mobile food units except that at no time shall a mobile food 

unit be closer than 7 feet from other mobile food units. 

 

The variance request is to reduce and/or eliminate the requirement that mobile food units, 

when such units are parked and being operated for cooking activities, be separated from all 

adjacent mobile food units by a clear space distance of 10 feet (3 meters).  The intent is to 

have the requested variance apply to all mobile food unit operations at any location in the 

State.  

The SFM may grant a variance to applicable OFC provisions pursuant to and in accordance 

with OAC §1301:7-7-01(D)(8); OFC 104.8. That section provides as follows: 

OFC 104.8 Variances (modifications) by state fire marshal. Whenever there are 



 

practical difficulties involved in carrying out the provisions of the state fire code, the 

state fire marshal, in the state fire marshal's discretion, may modify any provision of 

the state fire code or any other administrative rule promulgated by the state fire 

marshal by issuing a variance upon written application by an affected party and upon 

demonstration by that party of both of the following: 

1. That the variance will not threaten the public health, safety or welfare; and 

2. That the party will provide measures to protect the public health, safety and 

welfare that are substantially equivalent to the measures otherwise required 

under the state fire code or other applicable laws, rules and regulations. 

With regard to your request, I make the following findings: 

1. A literal enforcement of the new minimum separation distance requirements for 

mobile food units that are both parked and operating would result in significant 

logistical, operational and competitive hardships on both fairgrounds (and similar 

locations) and mobile food unit operators. These hardships include substantial 

disruptions of previously approved and long planned events as mobile food units and 

other attractions/displays would need to be relocated, moved and/or eliminated to 

comply with the rule, exclusion of significant numbers of previously authorized 

mobile food unit vendors due to decreased site space at fairs and similar events, a 

reduction in business opportunities for mobile food unit vendors to provide services at 

future events and a reduction in associated revenues for both fairgrounds/event 

sponsors and vendors. The conditions constitute a practical difficulty in complying 

with the OFC; and 

2. Granting a permanent variance to the minimum separation distance requirements for 

mobile food units that are both parked and operating will not threaten the public, 

health, safety or welfare of the citizens of Ohio. Specifically, section 320 of the 2018 

Edition International Fire Code (IFC) does not specify that mobile food units should 

be separated from other units by a minimum distance of 10 feet (3 meters).   

Accordingly, as the IFC is an internationally promulgated consensus safety standard 

that is developed by nationally recognized safety experts from the fire safety and 

business community and it is used a base code for the OFC (the current OFC is based 

upon the 2015 OFC), modifying the OFC to match this new nationally recognized 

minimum safety standard is consistent with the best available practices for public 

safety.   

Therefore, effective April 23, 2018, and pursuant to the discretionary powers granted to me by 

OAC §1301:7-7-01(D)(8); OFC 104.8 and subject to the limitations and conditions set forth 

below, I hereby GRANT a variance to the provisions of OFC 320.7 to allow all mobile food 

units subject to OAC 1301:7-7-03(T), OFC 320 to operate as follows: 

 

 

 

 



 

General:  

 

1. Mobile food units, regardless of the unit’s location within Ohio, that are parked 

and in an operational status (i.e. – the unit is being used for cooking with a fuel or 

electrical powered device or other heat source) must be separated other mobile 

food units that are parked and operating by a clear space distance of three (3) feet 

(one [1] meter); and   

 

2. Mobile food units operated in accordance with this variance are not subject to the 

existing clear space separation distance requirements of ten (10) feet (three [3] 

meters) contained in OFC 320.7 or the existing exception to OFC 320.7. 

 

Limitations and Conditions:  

 

This variance is conditioned upon and limited as follows: 

 

1. Mobile food units, regardless of the unit’s location within Ohio, that are parked 

and in an operational status (i.e. – the unit is being used for cooking with a fuel or 

electrical powered device or other heat source) shall be separated from the 

entrances and other exits of buildings or structures, combustible materials and 

non-mobile food unit vehicles by a clear space distance of 10 feet (3 m). 

 

2. Mobile food units shall comply with all other applicable laws, rules and 

regulations, including the other applicable portions of OAC §1301:7-7-03(T), 

OFC 320. 

 

3. This variance does not in any way constitute an approval of or finding that any 

particular mobile food unit is in compliance with any other provision of applicable 

laws, rules and regulations, including the OFC and local enactments.  

 

 

Termination and Expiration:  

This variance shall terminate or expire as follows: 

 

1. This variance shall remain in full force and effect until the OFC is formally 

amended; 

2. The SFM may suspend or terminate this entire variance or parts thereof, disqualify 

specific mobile food unit(s) from continuing eligibility for this variance, or 

otherwise limit its scope of applicability of this variance for:  

 

a. noncompliance with the provisions of this variance; 

b. causing the occurrence of conditions that would/do result in the failure to 

comply with or violations of the provisions, limitations or conditions of this 

variance; or 

c. failure to remedy noncompliant conditions, when requested by the SFM or fire 

code official, within a reasonable time. 



 

 

3. The SFM may, in its discretion, limit the application of, suspend or terminate this 

variance for any public safety related reason. 

 

If you have any questions, please do not hesitate to call my office at (614) 752-8200. 

cc:  William Spurgeon, Chief Deputy State Fire Marshal 

Timothy C. Thompson, Division Counsel 

Tracie M. Boyd, Asst. Division Counsel / Code Development Officer 

Alan Smith, Chief, SFM Code Enforcement Bureau 

Variance File #V17ed.-009 

 

 

Sincerely, 

 

 

 

 

Jeff A. Hussey 

State Fire Marshal 


