
REPLACEMENT 

CITY OF 

SAN JOSE 
CITY OF 

Memorandum 
CAPITAL OF SILICON VALLEY 

TO: HONORABLE MAYOR 
AND CITY COUNCIL 

FROM: Jacky Morales-Ferrand 

SUBJECT: TENANT PROTECTION 
ORDINANCE 

DATE: June 15, 2017 

Approved Date G> IS R 
INFORMATION 

This memo replaces the prior memos to clarify numbers 21 and 22 on the attachment "Tenant 
Protection Ordinance Frequently Asked Questions." 

BACKGROUND 

On May 9, 2017, the City Council passed the Tenant Protection Ordinance and Urgency 
Ordinance, making immediate changes to the requirements for serving notices to vacate in San 
Jose. The Tenant Protection Ordinance outlines twelve reasons for eviction that may be used by 
a property owner to legally evict tenants. 

The Housing Deparment held its first community meeting on May 31, 2017 at the Roosevelt 
Communtiy Center to educate the public on the Tenant Protection Ordinance. Since then, there 
has been an increased number of questions from property owners and tenants on their new rights 
and responsibilities under the Ordinance. To respond to these questions and concerns, a 
Frequently Asked Question sheet has been updated and included as Attachment A. Additionally, 
the operation of specific provisions in the Tenant Protection Ordinance will be addressed in 
greater detail in the Tenant Protection Ordinance Regulations when finalized in the Fall. 

ANALYSIS 

Some property owners have expressed specific concerns about the Material or Habitual Violation 
of the Tenancy provision in the Tenant Protection Ordinance. 
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Just Cause #2: Material or Habitual Violation of the Tenancy 

This provision states when a property owner can use a Material or Habitual Violation of the 
Tenancy as a reason for a notice to vacate and also provides an exception where that provision 
may not be used. 

The following is the exception language: 

Section 17.23.1250 (A)(b) Material or Habitual Violation of the Tenancy 

The following potential violations of a tenancy can never be considered material or 
Habitual violations: 

i. An obligation to surrender possession on proper notice as required by law. 
ii. An obligation to limit occupancy when the additional Tenant(s) who join the Tenant 
Household are any of the following: a dependent child or foster child, the spouse or 
domestic partner (which terms may be further defined in the regulations adopted by the 
City Manager), parent, brother, or sister of a Tenant; so long as the total number of adult 
Tenants in the unit does not exceed the greater of either the number of individuals 
authorized in the rental agreement or the number permitted by the City under subsection 
B of Section 17.20.270. The Landlord has the right to approve or disapprove a 
prospective additional Tenant who is not a dependent child or foster child, spouse or 
domestic partner, parent, brother, or sister of a Tenant, provided that the approval is not 
unreasonably withheld. 

The effect of this provision is that where a tenant allows an immediate family member to come 
live in the apartment with them, the property owner may not use this as good cause to evict the 
tenant. 

Some property owners have expressed concerns that this provision inhibits their ability to 
manage the number of tenants living in the apartments and erodes their responsibilities as 
property owners to effectively manage their properties. 

Cost Burden to Families in the City of San Jose 

The City of San Jose has long been one of the most expensive cities in the country in which to 
live. 47% of all rental households are cost burdened (pay over 30% of their income on housing.) 
25% of renters are severely cost burdened (pay over 50% of income on housing). San Jose 
continues to have a severe housing affordability crisis with one of the highest rates of rent 
increases in the nation. The rent burden caused by the high cost of rent in San Jose leads to 
challenges for families affording necessities including food, clothing and medical care. 

The purpose of the exclusion is to prevent displacement of families living together to afford rent 
or address other familial hardships. For example, if an adult tenant living in a one bedroom 
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apartment needs to move her elderly mother into the apartment to provide care for her parent, her 
housing should not be placed in jeopardy due to her change in family needs. 

Public Process 

The Materical or Habitual Violation of the Tenancy exception provision was included in the draft 
Tenant Protection Ordinance since it was made public on January 18, 2017 and was available for 
public comment up until the Ordinance was heard by Council on May 9 for a total of 219 days. 
Up until that date, staff received no public objections to the provision. The exception language is 
now a part of the Tenant Protection Ordinance as adopted by City Council. 

The City Council asked staff to consider an amendment to the Tenant Protection Ordinance to 
consider the issue of adding an additional just cause to criminal activity and to address retaliatory 
actions based on immigration status. This additional research will be brought forward to City 
Council for consideration in the Fall. 

/s/ 
JACKY MORALES-FERRAND 
Director, Department of Housing 

For questions, please contact Rachel VanderVeen, Program Administrator, at (408) 535-8310. 

Attachment A: Tenant Protection Ordinance Frequently Asked Questions 
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RENTAL RIGHTS AND REFERRALS PROGRAM 

Tenant Protection Ordinance (Chapter 17.23 Part 12) 
 

                                                        

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) 
  

COVERED VS. NON-COVERED PROPERTIES  

1. Q: What is the Tenant Protection Ordinance? 
A: The Tenant Protection Ordinance specifies requirements for providing notices to vacate for tenants living in apartments 

with three units or more in San José.  The ordinance eliminates no-cause notices and requires a just cause for all notices to 

vacate.  

 

2. Q: What is Just Cause? 
A: It is a requirement that any notice to vacate (any action to recover possession) state a just cause for eviction. Notice to 

vacate must be based on a cause included in the list of twelve 12 just-cause terminations listed in the Tenant Protection 

Ordinance. See Section 17.23.1240.  The following is a summary of the twelve (12) causes: 

 

I. Just Cause Terminations 

  

The reasons for no-cause notice 

to vacate that signify fault on the 

part of the tenant are:  

  
  
  
  
  

1.     Nonpayment of rent 

2.     Material or habitual violation of the lease 

3.     Substantial damage to the apartment 

4.     Refusal to agree to a like or new rental agreement 

5.     Nuisance behavior 

6.     Refusing access to the apartment, requested in accordance in law 

7.     Unapproved holdover subtenant 

II. No-Fault Just Causes 8.     Substantial rehabilitation of the apartment  

Relocation benefits must be paid 

when a Tenant is being removed 

from an apartment for reasons 8-

12. 

  

  

9.     Ellis Act removal or demolition  

10.  Owner move-in 

11.  Order to vacate  

12.  Leaving an unpermitted apartment 

 

3. Q: What is the Urgency Ordinance?  

A: The Urgency Ordinance allowed the Tenant Protection Ordinance to take effect immediately following the May 9, 

2017 City Council meeting. Notices given on May 10, 2017 and after require a just cause for eviction. See Section 

17.23.1240.     
 

4. Q: What are “covered” buildings? 

A: Properties covered: 1) properties subject to Apartment Rent Ordinance; 2) other multifamily dwellings with at least 

three units; 3) units built without a permit, or operating illegally; 4) rental apartments with a condo map; and 5) 

guesthouses. See Section 17.23.1230.   

 

FOR TENANTS 

5. Q: What does it mean if I live in a covered building?  
A: These buildings are now covered by Just Cause and any 30-60-90 day notice to vacate must list one of the twelve (12) 

just-cause reasons for eviction. See Section 17.23.1250. 

 

6. Q: Am I covered if I live in any of these buildings: duplex, single-family home, townhouse, or condo? 

A: No, only apartment buildings with three units or more are covered. Duplexes, single-family homes, condos, and/or 

second units are not covered except when the rental unit is unpermitted. A landlord who owns a building that is not 

covered does not need to list one of the twelve (12) just causes and can provide a no-cause notice. See Section 17.23.1230. 

 

7. Q: What if I receive a no-cause notice?  

A: No-cause notices received after May 10, 2017 are no longer valid.  Contact the Rental Rights and Referrals Program 

immediately to learn about your rights. See Section 17.23.1260.  
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8. Q: The Tenant Protection Ordinance states tenants may have new family members move into the apartment 

including a child, spouse, domestic partner, parent, brother or sister.   What documentation can be asked for to 

prove the familial relationship? 

A: Different forms of documentation can be used to demonstrate a family relationship such as a marriage certificate, a 

birth certificate (the tenant and his or her sibling(s)), and a Certificate of Registration of Domestic Partnership. Birth 

certificates from any country can also be used to establish the familial relationship. These verifications must be provided 

upon the request of the owner.   

 

9. Q: How is a domestic partner defined?  
A: A domestic partnership is established when persons meeting the criteria specified by California Family Code section 

297 and file either a Declaration of Domestic Partnership or a Confidential Declaration of Domestic Partnership with the 

California Secretary of State. A copy of the declaration and a Certificate of Registration of Domestic Partnership will be 

returned to the partners after the declaration is filed.  

 

10. Q: Are non-minor children part of the household?  

A: Yes, non-minor children are included in the definition of household. 

 

FOR OWNERS 

11. Q: What if I give my tenants a no-cause notice?  

A: As of May 10, 2017, no-cause notices are not allowed. You must rescind the notice immediately. See Ordinance 
Number 29912. 

 

12. Q: May I evict a tenant for subleasing when the lease clearly states subleasing is a lease violation when they are 

renting to a family member? 

A: The Tenant Protection Ordinance states that if a tenant is subleasing to the following family members: child, spouse, 

siblings, domestic partner or parent, the tenant may not be evicted. See Section 17.23.1250.   

 

13. Q: What is the maximum number of tenants allowable? 

A: The maximum number of tenants allowable is dependent on the square footage of the apartment, as defined in the 

Municipal Code: two persons may occupy each bedroom, and each additional fifty square feet will provide for an 

additional occupant (see Section 17.20.270). Below is an example for a 2-bedroom, 900 square foot apartment: 

     
 Total Bedroom ft2 Common Space ft2 Person(s) per 50 ft2  Maximum # 

of Tenants 

2 Bedroom 

Apartment 
900 ft2 200 ft2 700 ft2 2 x 2 bedrooms = 4 

  700 ft2 / 50 = 14  

 4 + 14 = 18 

 

14. Q: When the original tenant household on the lease moves out voluntarily, and a family member who moved into 

the apartment but was never approved by you wants to stay, do you have to let them stay in the apartment? 
A: No, you do not need to let the unapproved family member stay. According to the Tenant Protection Ordinance Just 

Cause #7, unapproved holdover subtenants may be given a notice to vacate. See Section 17.23.1250A.7. 

 

15. Q: I have given a just-cause notice to vacate that requires that relocation assistance be provided. How much do I 

need to pay to tenant?  
A: The required relocation assistance to the tenant household for Just Cause # 8 (Substantial Rehabilitation of the 

Apartment), Just Cause #10 (Owner Move-in), and/or Just Cause #12 (Converting an Unpermitted Apartment for 

Permitted Use) is determined by bedroom size:  

 
 Studio 1BR 2BR 3R 

Base Relocation Assistance $6,925 $8,400 $10,353 $12,414 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displayText.xhtml?lawCode=FAM&division=2.5.&title=&part=1.&chapter=&article=
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displayText.xhtml?lawCode=FAM&division=2.5.&title=&part=1.&chapter=&article=
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16. Q: I have given a notice under Just Cause #9 for Removal of Apartments from the Rental Market under the Ellis 

Act. How much do I need to pay to the tenant?  

A: The required relocation assistance to the tenant household under the Ellis Act includes one or more of the following 

based on bedroom size (see Section 17.23.1100): 

 Studio 1BR 2BR 3R 
Base Relocation Assistance $6,925 $8,400 $10,353 $12,414 

Qualified Assistance Levels $2,770 $3,360 $4,141 $4,966 

Special Assistance $1,200 $1,400 $1,700 $2,000 

     
 

17. Q: I have given a notice under Just Cause #11 for City Code Enforcement Actions Requiring a Move Out. How 

much do I need to pay to the tenant for relocation costs?  

A: The required relocation assistance to the tenant household will include the cost of temporary housing, transportation 

costs, provision of furnishings if needed in the temporary housing, and storage of the tenant’s belongings, until the tenant 

returns to apartment.  See Section 17.20.2060. 

 

18. Q: I have given a notice under Just Cause #10 because my family member is moving into the apartment.  What 

documentation should be provided document the familial relationship? 

A: Different forms of documentation can be used to demonstrate a family relationship such as:  a marriage certificate, a 

birth certificate (the tenant and his or her sibling(s)), and a Certificate of Registration of Domestic Partnership. Birth 

certificates from any country can also be used to establish the familial relationship. These verifications must be provided 

to the City.   

 

19. Q: Who will be responsible for the additional utility costs incurred when additional family members move in to the 

apartment? 

A: If the apartment is not rent-stabilized, the landlord may raise the rent in accordance with State law.  For apartments 

subject to the Apartment Rent Ordinance, if the apartment is submetered, the tenant on the lease will continue to be 

responsible for the cost of utilities. For rent-stabilized apartments with utilities that are not submetered, the owners will be 

responsible for the additional utility costs.  

 

20. Q: Is there any compensation to the rental-housing provider for the extra wear and tear to the apartment from 

more residents living in the apartment? 
A: If the apartment is not rent-stabilized, the landlord may raise the rent in accordance with State law.  For apartments 

subject to the Apartment Rent Ordinance, there is no additional compensation. Damages to the apartment may be deducted 

from the security deposit. 

 

21. Q: If my apartment is rent-stabilized, when can I increase the rent when additional family members move into the 

apartment? 

A: Rent may not increase more than 5% every 12 months. 

 

22. Q: If my apartment is not rent-stabilized, can I increase the rent?  

A: Yes, you may increase the rent consistent with the requirements of State law. Landlord can see the Department of 

Consumer Affairs (http://www.dca.ca.gov/publications/landlordbook/index.shtml) for additional information.  

 

 

 

The provisions in the Tenant Protection Ordinance will be addressed in greater detail in the Regulations when finalized.                        
For more information, please visit www.sanjoseca.gov/housing 

http://www.dca.ca.gov/publications/landlordbook/index.shtml
http://www.sanjoseca.gov/housing

